הוצאת דרכון רומני: כל מה שרציתם לדעת

רומניה, כחלק מהאיחוד האירופי, מבטיחה למי שמחזיקים בדרכון שלה את ההטבות השונות שמהן נהנה כל בעל דרכון במדינות החברות באיחוד. מה כולל תהליך הוצאת הדרכון הרומני, איזה מסמכים נדרשים לו, האם לסבא חייב להיות דרכון רומני אם הילדים והנכדים רוצים להוציא דרכון, האם הסבא חייב להיות בחיים, איך הכי כדאי לבצע את ההליך, כמה זמן זה ייקח וכמה זה יעלה לכם?

דרכון אירופאי הפך לעניין המדובר ביותר לא רק מאז שהאיחוד האירופי על 27 מדינותיו אפשר לכל חברותיו עבודה ולימודים ללא גבולות. בישראל, על רקע המתיחות הביטחונית המתמשכת והקשיים הכלכליים – האפשרות לחיות, לעבוד וללמוד באירופה הפכה למושא חלומות של צעירים ומשפחות רבים. הסיבה: בישראל חיים יותר ממיליון איש ואישה יוצאי אירופה, או שהוריהם וסבותיהם הם ילידי אירופה. אלה יכולים ליהנות משלל היתרונות שמציעים דרכונים אירופיים ואשר אינם אפשריים לבעלי דרכון ישראלי בלבד.

מה היתרונות של דרכון אירופאי

  • עבודה חוקית באירופה: בעל דרכון אירופאי יכול לעבוד במדינות האיחוד האירופי, להקים עסק, להיות שותף במיזמים שונים, וכמובן – לבסס את חייו בסביבה עסקית טובה ובטוחה. בעלי עסקים נהנים מהטבות מס, מימון למשקיעים, ועוד הטבות.
  • מגורים באירופה: בכל מקום במדינות האיחוד, ללא הגבלת זמן, בלי צורך בהוצאת אשרות וללא פרוצדורות. מעבר חופשי בין מדינות האיחוד ללא צורך בדרכון וללא עיכובים במעברי הגבולות.
  • לימודים מסובסדים: בניגוד לעלות הגבוהה של לימודים בישראל, או של לימודים לזרים באירופה, הרי שדרכון אירופאי מאפשר לכם בחלק מהמדינות השכלה גבוהה בחינם, או במחיר סביר. לפיכך, חלום ההתמחות המקצועית באקדמיה מתאפשר בצורה קלה הרבה יותר בעזרת דרכון אירופאי.
  • שימוש במערכת הרווחה של מדינות האיחוד – שירותי בריאות ציבורית, זכויות סוציאליות (קצבאות עבודה, קצבאות ילדים). 
  • רכישת נדל"ן באירופה: בצורה פשוטה יותר, כך גם הקמת חברה.
  • בחלק מהמדינות גם בני הזוג שלכם וצאצאיכם זכאים לדרכון אירופאי.
  • כניסה ליותר מ-100 מדינות בעולם ללא ויזה

הוצאת דרכון רומני

ב-2007 הצטרפה רומניה לאיחוד האירופי, ולפיכך מי שמחזיק בדרכון רומני נהנה מכל הזכויות המוקנות לאזרחי האיחוד. לצורך הוצאת הדרכון הרומני על המבקש להיות צאצא של ילידי רומניה, או בחבל ארץ שהיה שייך לרומניה ביום הולדתו (מולדביה, טרנסילבניה, חלקים מאוקראינה). הזכאות לאזרחות רומנית היא עד דור שני או שלישי. אין חובה שמי שנולד ברומניה יממש את זכותו לאזרחות כדי להעבירה לדורות הבאים. כך גם אם הסבא נולד ברומניה – הזכות יכולה לעבור לנכדיו גם אם הוריהם לא הוציאו דרכון רומני.

יש להבהיר – קבלת אזרחות רומנית היא תנאי לקבלת דרכון רומני, ולכן תהליך הוצאת הדרכון הרומני כולל קודם כל הוצאת אזרחות. שימו לב: קיום תעודת לידה רומנית עדיין לא הופך מישהו לאזרח רומני!

תהליך הוצאת דרכון רומני כולל את התחנות הבאות:

  1. בדיקת זכאות בסיסית באמצעות גופים מקצועיים המטפלים בהוצאת דרכון רומני (רוב רובם משרדי עורכי דין). בדיקה זו תאפשר לכם לדעת מראש מה סיכוייכם לקבל את הדרכון, ומה משך הזמן שיידרש לכך על סמך הנתונים שסיפקתם והמסמכים שבידיכם. מובן שהסמכת המשרד לטפל בעניינכם דורשת חתימה על הסכם איתו והתחייבות לתשלום הכספי שיפורט בפגישה זו.
  2. טיפול בניירת בישראל: צילומי תעודת לידה, צילום דרכון בתוקף, תמצית רישום ממשרד הפנים (ההוכחה כי מגיש הבקשה הוא צאצא של בעל האזרחות הרומנית, וכן רישום פרטי בן/ת הזוג והילדים), תעודת יושר מהמשטרה, תעודת נישואים של מבקש הבקשה (אם הוא נשוי), תעודות המעידות על שינוי שמות. מסמכים אלה צריכים להיות מתורגמים לרומנית בידי נוטריון. חלק גדול מהמסמכים ניתן להפיק באינטרנט.
  3. טיפול בניירת ברומניה: הוכחה שאתם אכן צאצאים של ילידי רומניה. בין המסמכים הנדרשים: תעודות לידה של ההורים/סבים, ציון מדויק של מקום הלידה ושנת היציאה מרומניה, תעודת סטטוס של האדם שבשלו אתם זכאים לאזרחות רומנית (ניתנת על ידי משרד הפנים הרומני), אם האזרחות של האב/סב נשללה – מסמכים מהרשויות הרומניות המאשרים את שלילת האזרחות, מתי זה נעשה ומגוריו של האדם ברומניה בזמן שלילת האזרחות. אם האדם נפטר – יש לצרף תעודת פטירה מקורית ומתורגמת לרומנית.

פרוצדורה זו יכולה להיות לא פשוטה, כך, למשל, אם אביכם הוא יליד רומניה – תזדקקו לתעודת הלידה שלו, ובמידה שאיבד אותה במהלך השנים תיאלצו לשחזר אותה. יתר על כן, אם האב שינה את שמו במעבר לישראל – תצטרכו להוכיח כי אכן מדובר באותו אדם. 

משום שיש צורך בקשר עם הרשויות ברומניה להוצאת מסמכים ואישורים הנמצאים בידי הרשויות שם, מומלץ לבצע את התהליך באמצעות איש מקצוע שמכיר את הרשויות ברומניה, מיומן בהוצאת אישורים נוטריוניים ואישורי משרד המשפטים הרומני באמצעות חותמת אפוסטיל (אימות מסמכים על פי האמנה הבינלאומית), דובר את שפת המקום ומכיר את כל סעיפי החוק ברומניה וכיצד למלא את הטפסים הנדרשים באופן נכון – כדי לחסוך מכם את דחיית בקשתכם, ובעקבות הדחייה הצורך להמציא את כל הטפסים הנכונים. 

כמו כן יש להגיש הצהרת כוונות של מגיש הבקשה להמשיך להתגורר בישראל או לעבור לרומניה, והצהרה כי המבקש לא עבר עבירה על החוק והביטחון הלאומי של רומניה.

  1. העברת המסמכים לרומניה דרך שגרירות רומניה בישראל, לצורך האישור הסופי של האזרחות על ידי משרד המשפטים הרומני. בדרך כלל המשרד שאיתו תעבדו בארץ עובד עם משרדי עו"ד רומניים. בהתאם למסמכים שסופקו – יהיה משך ההליך. 

שאלות הנוגעות להכנת תיק האזרחות שלכם

כמה זמן נמשך ההליך? בהתאם לפרוצדורות הנוגעות להמצאת המסמכים הנדרשים. בדרך כלל שנה, לעיתים פחות. אם האזרחות נשללה לאחר הבקשה הראשונה (מה שקורה ברבים מהמקרים) – התהליך עשוי להימשך בין שנה וחצי לשנתיים וחצי. בנוסף, תידרשו גם לשבועת אמונים של המבקש (ברומנית) – בקונסוליה הרומנית בישראל.

איזה מסמכים ממשלת רומניה מנפיקה למבקש? הממשלה הרומנית תנפיק מסמכי מקור רומניים הכוללים תעודת אזרחות רומנית, תעודת לידה, תעודת נישואים/גירושים, מספר זהות רומני, דרכון רומני.

האם הדרכון הרומני ניתן אוטומטית לאחר קבלת האזרחות? לא. ראשית יש לדאוג לכך שיליד רומניה, שעליו אתם מבססים את זכאותכם לדרכון רומני, יהיה בעל אזרחות רומנית בהווה, וזאת כדי לאפשר את תהליך ההתאזרחות גם לצאצאיו. לאחר קבלת האזרחות תצטרכו להגיש בקשה להוצאת הדרכון. רק לאחר קבלתו של זה תוכלו ליהנות מכל היתרונות שמציע דרכון במדינות האיחוד האירופי.

האם מי שנולד ברומניה אבל כבר אינו רשום במאגר האוכלוסין שם זכאי לדרכון? כן. במקרה זה יש צורך לחדש את האזרחות, ואז צאצאיו יוכלו לבקש דרכון רומני.

האם גם מי שאומץ על ידי אזרח רומני זכאי לדרכון? כן. 

האם כדאי לי לבצע את ההליך בעצמי מול הקונסוליה הרומנית וכך לחסוך כסף? לא. סביר להניח כי עלויות התרגומים של כל המסמכים, אישורם על ידי נוטריון ובחותמת אפוסטיל יעלו לכם יותר אם תעשו זאת באופן עצמאי. שלא לדבר על בזבוז הזמן של העמידה בתור בקונסוליה, הוצאת אישורים משפטיים, ובעיקר – מילוי הטפסים הנחוצים בצורה לא נכונה, דבר שיגרור דחיית הבקשה וחזרה על הגשת המסמכים המתוקנים. בשורה התחתונה – הגשה באופן עצמאי סביר שתעלה לכם יותר מאשר טיפול דרך עו"ד מתמחה.

מה עלות הוצאת דרכון רומני? בממוצע – 10,000-8,000 שקל. סכום זה כולל אגרות קונסולריות של ממשלת רומניה, תרגומי מסמכים לרומנית על ידי מתורגמן מוסמך, אימות מסמכים ישראליים, וכמובן העבודה מול הרשויות ברומניה ומעקב אחר כל שלבי ההליך תוך ליווי הלקוח. מובן שאם הסיפור שלכם מסובך יותר – המחיר יכול להיות גבוה יותר. 

הוצאת דרכון רומני: כל מה שרציתם לדעת

טופס יצירת קשר